Sara är utlånad – mitt under pandemin

Är du sugen på något nytt? Kanske kan möjligheten att bli utlånad till en annan myndighet vara något för dig. Det är ett enkelt sätt att utveckla sin kompetens. Och det kan fungera bra, även om man inte kan vara på samma kontor. Om allt detta kan Sara Jonasson vittna.

Sara Jonasson - fotograferad av Elisabeth Ohlson

Sara Jonasson är handläggare på Analysenheten på Tillväxtverket. Där har hon framför allt arbetat med integrering av jämställdhet och mångfald i verksamheten. Men sedan mitten på augusti är Sara utlånad till Formas – ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. ”Lånet” gäller 6 månader och är möjligt tack vare Rörlighet i staten.

- Jag hade jobbat på Tillväxtverket rätt länge och kände att jag behövde lite ny input för att utvecklas i min yrkesroll, berättar Sara.

- Jag diskuterade det med min chef i våras och nämnde utlåning inom Rörlighet i staten som en möjlighet. Lite senare dök förfrågan från Formas upp och innan semestern var allt klart.

Högaktuell utlysning

På Formas arbetar Sara främst med en utlysning inom ett högaktuellt ämne: Omställningsmöjligheter och samhällseffekter av covid-19.

- Det är en spännande utlysning med högt tempo, säger Sara. 20 miljoner ska fördelas till forskningsprojekt och vi har fått in över hundra ansökningar.

Sara leder arbetet tillsammans med en kollega och samarbetar med en extern, internationell beredningsgrupp.

- Beredningsprocessen är ny för mig, liksom att skriva och prata så mycket engelska, kommenterar Sara. Bägge sakerna är oerhört lärorika.

Lär mig nya saker hela tiden

Men hur är det då att bli utlånad utan att kunna träffas så mycket fysiskt?

- För mig har det fungerat bra, berättar Sara. Jag och min närmsta kollega har daglig kontakt på olika sätt. Och alla möten med beredningsgruppen är digitala.

- Men visst finns det nackdelar med hemarbete, oavsett om man är utlånad eller inte. Det blir till exempel svårare att snappa upp saker via informella kanaler, såsom möten vid kaffeautomaten.

- Jag är jätteglad för möjligheten att prova att arbeta på en annan myndighet, säger Sara. Jag har blivit varmt mottagen och lär mig nya saker hela tiden. Så är du sugen på något nytt, ta chansen!

Istället för att uppfinna hjulet på nytt

Kristian Seth är analyschef på Tillväxtverket och den chef som ”lånat ut” Sara. Han ser stora möjligheter med samarbetet inom Rörlighet i staten.

- För myndigheterna är det ett effektivt sätt att dela kunskap och lära av varandra, i stället för att var och en försöker uppfinna hjulet på nytt i näraliggande frågor, menar Kristian.

- För medarbetaren är det också en chans att bredda sig, få inspiration och även en utblick som är till nytta för den fortsatta karriären.