Vi söker handläggare med inriktning mot tillsyn och omvärldsbevakning (vikariat)

Myndighet: Energimyndigheten

Energimyndigheten arbetar med förnybar energi, klimatinsatser, bättre teknik och smartare energianvändning. Vår vision är ett hållbart energisystem. Här arbetar ca 400 medarbetare inom fem olika avdelningar.

Energimyndigheten ansvarar för systemen för elcertifikat och ursprungsgarantier. Nu söker vi två vikarier till enheten. Elcertifikat är ett ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el och har funnits i Sverige sedan år 2003. Ursprungsgarantier ska garantera ursprunget på el. Elproducenter får en garanti av staten för varje producerad megawattimme (MWh) el. Läs mer om elcertifikat och ursprungsgarantier på energimyndigheten.se.

På enheten är vi femton medarbetare som ansvarar för myndighetsutövning kring elcertifikat och ursprungsgarantier, samt utredning på olika nivåer. Hos oss välkomnas du till en arbetsplats med varierande arbetsuppgifter där såväl internt som externt samarbete står i fokus.

Vi söker två vikarier till enheten där den ena tjänsten är inriktad mot omvärldsbevakning av elcertifikatmarknaden och den andra tjänsten är inriktad mot enhetens tillsynsverksamhet.

Dina arbetsuppgifter
Arbetet som handläggare på enheten är varierat. Du får tillfälle att både tänka strategiskt, se helheten och arbeta operativt. Det du främst arbetar med är de operativa arbetsuppgifterna som att hantera frågor som kommer in till sektionen via telefon och e-post och hantera ansökningar om tilldelning av ursprungsgarantier och elcertifikat. Du granskar underlag från aktörer och ser till att informationen är komplett och överensstämmer med gällande regelverk för att därefter ta beslut. Arbetet sker i nära samarbete med de berörda aktörerna och innebär många externa kontakter.

Tillsammans med kollegor driver du utveckling och utformning av systemen och verksamheten i övrigt. På det viset kommer du att vara delaktig i hela enhetens verksamhet.

Inriktning mot omvärldsbevakning
Som handläggare med inriktning mot omvärldsbevakning arbetar du även med bevakning och analys av marknadsstatistik och kommande lagstiftning inom elcertifikat- och ursprungsgarantiområdena. Du kan också komma att arbeta med något av regeringsuppdragen inom förnybartområdet och analyserar elcertifikatsystemets framtida utformning samt konsekvenserna av förändringar för aktörerna inom systemet. Arbetet innebär också visst samarbete med myndigheter i andra europeiska länder, främst vad det gäller ursprungsmärkning av el. Därför bör du tycka det är intressant med internationella kontakter och vara beredd att resa i tjänsten.

Inriktning mot enhetens tillsynsverksamhet
Som handläggare med inriktning mot tillsyn ansvarar du för genomförandet av enhetens tillsynsplan. Tillsynsverksamheten är en aktivitet som har fått högre prioritet och vi söker dig som kan bidra med att definiera och förverkliga denna satsning. Till stor del innefattar arbetet skrivbordstillsyn som exempelvis omprövning av industriföretag med undantagstillstånd, men även händelsestyrd tillsyn. Platstillsyn på elproduktionsanläggningar kan också ingå i arbetet liksom att stödja regeringskansliet i lagstiftningsprocessen på området.

Din profil
Vi söker dig som har relevant akademisk utbildning, du är exempelvis jurist, ingenjör, ekonom eller statsvetare. Meriterande för omvärldsbevakningstjänsten är även utbildning eller erfarenhet inom kraftvärmeområdet alternativt inom vatten- eller vindkraft. Du kan vara nyutexaminerad eller med något års arbetslivserfarenhet. För tillsynstjänsten är det meriterande med något års erfarenhet av praktiskt tillsynsarbete inom energisektorn.

Personliga egenskaper
Vid tillsättning kommer mycket stor vikt att läggas vid personliga egenskaper.
Vi söker dig som är självständig och arbetar strukturerat och metodiskt med dina arbetsuppgifter. Du tar initiativ till aktiviteter och uppnår resultat. Som person är du serviceinriktad och tillmötesgående i ditt bemötande och du har en god samarbetsförmåga och relaterar till andra på ett lyhört sätt. Det är naturligt för dig att kommunicera tydligt på både svenska och engelska både i tal och skrift. Kunskaper i andra europeiska språk är meriterande.

Välkommen in med din ansökan!

Varaktighet/Arbetstid
Visstidsanställning, heltid, till 31 maj 2020 för tjänsten med inriktning mot omvärldsbevakning och till 31 augusti 2020 för tjänsten med inriktning mot tillsyn.

Tillträde
Enligt överenskommelse

Ansökan
Sista ansökningsdag: 23 april 2019
Vi ser gärna att du ansöker snarast då urval och intervjuer sker löpande.
Ansöker du på annat sätt än via vårt enkla webbformulär så uppge dnr. 2019–007423.

Energimyndigheten sätter värde på de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald kan tillföra verksamheten.

Tjänsten är placerad vid huvudkontoret i centrala Eskilstuna.

Kontaktpersoner
Zinaida Kadic
Enhetschef
016-544 22 89

Fackliga kontaktpersoner

Eva-Karin Magnusson, ST
tel. 016-544 21 94

Susanna Widstrand, SACO-S
tel. 016-544 24 65

Länk till extern webbsida