Analytiker med intresse för energimarknaden

Myndighet: Energimarknadsinspektionen

Vill du arbeta för att Sverige ska ha väl fungerande energimarknader? Då är Energimarknadsinspektionen (Ei) arbetsplatsen för dig. Vi utvecklar spelreglerna på energimarknaderna och har tillsyn över att företagen följer reglerna. Avdelningen för marknadsövervakning och internationella frågor ansvarar för Ei:s övervakning av de kommersiella el- och gasmarknaderna i Sverige söker ny medarbetare. Övervakningen är bland annat inriktad på marknadsaktörernas beteende för att förhindra marknadsmissbruk i form av marknadsmanipulation och insiderhandel. Avdelningen ansvarar även för Ei:s internationella samarbete. Det innebär att avdelningen organiserar, analyserar och deltar i arbetet med att utveckla marknaderna för el och naturgas inom Norden och EU.

Vi söker nya kollegor med intresse för energimarknaden till avdelningen för marknadsövervakning och internationella frågor. Tjänsterna är på heltid och är både tillsvidaretjänster och visstidsanställningar. 

Arbetsbeskrivning

Vi söker dig som är intresserad av att utreda hur regelverken på grossistmarknaden för el och gas i Sverige och EU bör utvecklas för att på ett kostnadseffektivt sätt möta och möjliggöra energiomställningen.

 

Som analytiker på avdelningen kommer du att tillsammans med andra kollegor med olika bakgrund och expertis föreslå hur regelverken kan förändras för att förbättra marknadernas funktionssätt. Du kommer också att ha en aktiv roll i den dialog som pågår mellan Ei och övriga tillsynsmyndigheter i Norden och Europa om hur de EU-gemensamma regelverken ska tillämpas och genomföras. Du förväntas kunna delta i och så småningom även leda arbetsgrupper med experter från olika länder i Norden och Europa och leverera efterfrågade resultat.

 

I din roll, liksom i alla andras på avdelningen, ingår att bidra till utvecklingen av avdelningens verksamhet

Kvalifikationer

För att lyckas i rollen som analytiker hos oss är det viktigt att du har intresse för att utreda komplexa frågor och är nyfiken på omvärlden.

 

Vi söker dig som har akademisk examen, företrädesvis inom juridik, ekonomi eller teknik. Även andra examina som vi bedömer vara likvärdiga kan vara aktuella beroende på arbetslivserfarenhet. Eftersom arbetet ofta sker i samarbete med andra energiexperter inom Norden och EU är det nödvändigt att du har utmärkta språkkunskaper i svenska och engelska och kan uttrycka dig väl i tal och skrift.  Vi ser gärna att du har minst tre års erfarenhet av kvalificerat utredningsarbete, exempelvis vid myndighet.

 

Vi ser det som meriterande om du har arbetslivserfarenhet från energibranschen eller kunskap om energifrågor, exempelvis från ett energiföretag eller en intresseorganisation. Även erfarenhet från marknadsövervakning är meriterande eftersom arbetsuppgifter inom marknadsövervakning kan bli aktuella om du har sådan bakgrund eller intresse.

 

Det är även värdefullt om du har kunskaper om hur EU:s lagstiftningsprocess fungerar. Det är också meriterande om du har erfarenheter av att leda projekt.

 

Arbetsuppgifterna utförs i samarbete med experter med olika erfarenheter. Det är därför centralt att du är trygg i dig själv, är en lagspelare och har god förmåga att skapa förtroendefulla relationer och bygga nätverk.

 

Eftersom tjänsten ställer höga krav på din förmåga att analysera komplexa frågeställningar och föreslå lösningar där svaret inte är givet är det viktigt att du är analytisk samt mål- och resultatinriktad. Du behöver ha god förmåga att leda dig själv och vi förutsätter att du tar stort ansvar för ditt eget arbete och din egen utveckling.

 

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Om Ei

Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet med uppdrag att arbeta för väl fungerande energimarknader. Vi har tillsyn över och utvecklar regelverket på marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme. Vårt huvudkontor ligger i Eskilstuna. Vi är 120 anställda som verkar i en energisk bransch med en spännande framtid!

 

Vi är en värdegrundsbaserad organisation som lägger stor vikt vid ett aktivt medarbetarskap. Våra värdeord är integritet, öppenhet och kvalitet. För att trivas hos oss behöver du stimuleras av att arbeta med ständiga förbättringar. Därför är också din personliga utveckling och kompetensutveckling viktig för oss. Vi erbjuder en god arbetsmiljö där vi arbetar för mångfald, jämlikhet och möjlighet till inflytande.

 

Energimarknaderna behöver spelregler – vi ser till att de följs.

Välkommen med din ansökan som ska innehålla CV och ansökningsbrev och ska ha inkommit senast den 22 april 2019. Du ansöker genom att klicka på knappen Ansök.

 

För denna rekrytering har vi anlitat vår samarbetspartner Adecco. Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta ansvarig rekryterare Åsa Andersson på tel. 021-470 29 03.

Till säljare av annonserings- och rekryteringstjänster: Energimarknadsinspektionen gör aktiva val när det gäller var vi vill exponera våra platsannonser och vilket stöd vi vill ha i rekryteringen. Vi kommer inte att köpa tjänster eller annonsplats för en pågående rekrytering och ber er därför att inte kontakta oss med sådana erbjudanden.

Länk till extern webbsida